Svenska långlopp på skidor

Svenska långlopp på skidor är en del av den nordiska skidtraditionen och attraherar tusentals deltagare varje år, från elitåkare till motionärer. Dessa lopp skiljer sig i längd, terräng och svårighetsgrad men delar en gemensam kärlek för uthållighet och natur.

Vasaloppet är det mest kända och äldsta av dessa lopp, men det finns en mängd andra evenemang som också är mycket populära. Deltagande i långlopp ger en unik möjlighet att uppleva Sveriges vackra vinterlandskap samtidigt som man testar sina egna gränser.

Namn Distans (km) Länk
Vasaloppet 90 Hemsida
Tjejvasan 30 Hemsida
Årefjällsloppet 55 Hemsida
Engelbrektsloppet 60 Hemsida
Skinnarloppet 45 Hemsida
Stråkenloppet 42 Hemsida
Medelpad Classic Ski 42 Hemsida
Västgötaloppet 42 Hemsida
7-mila 70 Hemsida
Fjällrävenloppet 41 Hemsida
NSD Classic 47 Hemsida
Wadköpingsloppet 40 Hemsida
Kronanloppet 40 Hemsida
Järnforan 41 Hemsida
Rymmarloppet 40 Hemsida
Nordenskiöldsloppet 220 Hemsida

Svårigheter att anordna långlopp

De senaste årens milda vintrar har gjort det svårt för arrangörer i södra Sverige att få ihop tillräckligt med snö för långlopp. Natursnön har inte fallit och vissa klubbar försöker göra konstsnö för att få ihop några slingor till skidåkarna.

När det inte går att göra tillräckligt med konstsnö eller om det saknas konstsnöanläggning så blir det inga långlopp. Vissa klubbar har valt att köra varvlopp på 4-km slingor där åkarna får snurra runt 10 varv för att få ihop 40 km.

Kvala till långloppen

De flesta långlopp för motionärer är öppna för alla. Däremot kan det finnas elitlopp som kräver kvalificering eller att du måste åka seedningslopp för att få starta i ett bra led.

Vasaloppet har många seedningslopp och har även testat att anordna seedningsklasser enligt resultat på stakmaskiner. Att starta i ett främre startled är avgörande ifall man vill få en bra tid då man slipper den långsamma kön som annars är vanligt vid större arrangemang med många deltagare.

Specialutrustning för långloppsåkare

Åkarna i Ski Classics har varit med och påverkat utvecklingen av ny utrustning för långlopp. De allra flesta kör uteslutande stakning och använder speciella stakskidor (DP-skidor).

Det har nu också kommit stakningspjäxor som är mer komfortabla för långloppsåkaren än traditionellt klassiska skidpjäxor.