Träningsklocka med kaloriberäkning
Att veta hur många kalorier du bränner under ett längdskidpass kan vara ett värdefullt verktyg för både träning och kosthållning. Många träningsklockor räknar kaloriförbrukning, men hur tillförlitliga är dessa siffror och kan de verkligen räkna skillnaden på när du åker turskidor över fjället eller kör tuffa intervaller i längdspåret? Här går vi igenom hur klockorna räknar kalorier vid längdskidåkning och vad du bör tänka på för att få så exakta värden som möjligt.
Så räknar klockor kalorier vid längdskidåkning
Sport- och aktivitetsklockor använder en kombination av olika metoder för att beräkna energiförbrukningen. Du bör vara medveten om att det är beräkningar som bygger på stora datamängder och korrelationer, men att det inte är så exakt som gold standard-metoder inom forskning (kalorimetri). Klockorna använder:
- Pulsmätning: Genom att analysera hjärtfrekvensen kan klockan uppskatta din ansträngningsnivå och därmed räkna ut kaloriförbrukningen.
- GPS och rörelsesensorer: Genom att mäta hastighet, distans och rörelsemönster kan klockan få en mer detaljerad bild av din aktivitet.
- Individuell data: Faktorer som vikt, ålder, kön och träningsnivå används för att anpassa beräkningen efter just dig.
Vid längdskidåkning blir kaloriberäkningen mer komplex eftersom intensiteten varierar beroende på terräng, teknik och snöförhållanden. Även om pulsen är övergripande mätvärde så kan tekniker som diagonalåkning, stakning och skate skilja sig åt i energiförbrukning, vilket kan påverka noggrannheten i klockans beräkningar.
Du har säkert känt att det är mycket jobbigare att åka i tung blöt snö jämfört med hårda och kalla spår? En träningsklocka kan inte veta vad det råder för snöförhållanden men skidföret avspeglas i din ansträngning och pulsmätningen bör fånga upp det.
-
Garmin Forerunner 165 Mist Grey/Whitestone
2790 kr
Läs mer här -
Garmin Forerunner 165 Black/Slate Grey
2790 kr
Läs mer här -
Polar Ignite 3 Night Black
2859 kr
Läs mer här -
Garmin vivoactive 5 Black Slate
2969 kr
Läs mer här
Välj skidåkning som träningsaktivitet
De flesta moderna sportklockor anpassar sina kaloriberäkningar beroende på vilken aktivitet du startar. De använder olika algoritmer baserade på vilken typ av rörelse och energiförbrukning som är typisk för aktiviteten.
Aktivitet | Hur klockan räknar kalorier |
---|---|
Löpning & Cykling | Baseras på hjärtfrekvens och rörelse. GPS-data används för att beräkna distans och hastighet. |
Längdskidåkning | Anpassad algoritm för att ta hänsyn till överkroppsarbete och varierande intensitet. Höjdmätning kan påverka beräkningen. |
Styrketräning & Yoga | Huvudsakligen pulsmätning, eftersom rörelsedata är mindre pålitliga för att uppskatta kaloriförbrukning. |
Simning | Kombinerar rörelsedata, varaktighet och uppskattad ansträngning eftersom handledsbaserad pulsmätning ofta är opålitlig i vatten. |
Så om klockan har en dedikerad längdskidåkningsprofil kan den justera hur den tolkar puls och rörelse. Exempelvis kan den kompensera för att armar och ben arbetar olika jämfört med löpning. Vissa avancerade modeller använder även barometrisk höjdmätning för att justera kaloriförbrukningen vid skidåkning i kuperad terräng.
Men – om en klocka inte har en specifik skidprofil kommer den ofta att använda löparalgoritmen, vilket kan ge en missvisande kaloriberäkning. Därför är det viktigt att välja rätt aktivitet när du startar träningen på din klocka.
Vill du ha mer exakta värden? Koppla en bröstburen pulsmätare, eftersom handledsmätare kan vara mindre tillförlitliga i kyla och vid högintensiva rörelser.
-
Garmin Instinct Solar Camo Edition Graphite Camo
4249 kr
Läs mer här -
Garmin Instinct Solar Camo Edition Lichen Camo
4249 kr
Läs mer här -
Garmin Instinct 2X Solar Flame Red
4399 kr
Läs mer här -
Garmin Instinct 2X Solar Whitestone
4399 kr
Läs mer här
Så kan du använda kaloriuträkningen i längdspåret
När du ska åka ett långlopp är det bra att ha koll på hur mycket energi du måste tanka på under loppet. Som du säkert redan vet ger kolhydratuppladdningen bara energi som räcker i 1-2 timmar.
För att orka staka ett helt långlopp på många mil är det viktigt att inta sportdryck, energibars, geler eller mat längs vägen. Det är därför som till exempel Enervit tagit fram ett vasaloppspaket med instruktioner om när och var de olika energiprodukterna ska intas.